Lokale On-Premise Software Blijft Relevant: Waarom On-Premises Oplossingen Essentieel Zijn
De druk om over te stappen naar de cloud neemt steeds verder toe als onderdeel van de digitale transformatie. Bedrijven worden gedwongen om hun IT-infrastructuren af te stemmen op de actuele zakelijke vereisten. De trend wijst duidelijk richting de cloud. Toch is on-premises nog lang niet uit de mode.
Het abonnementsmodel levert softwareleveranciers meer inkomsten, voorkomt de verkoop van “gebruikte” licenties en toch blijven de aanbieders (voorlopig) vasthouden aan on-premises oplossingen.
In april vorig jaar kondigde Microsoft de lancering van de nieuwste Office-LTSC-2024-versie aan. Dit is geen cloudversie, maar een on-premises oplossing – zonder verplichte abonnementsformule. Maar waarom kiest Microsoft te midden van de cloudhype voor traditionele licenties? Wat betekent dit voor de toekomst van licentiebeheer? Wij kijken hier nader naar.Kan de Cloud-hype Toch Nog Gestopt Worden?
De cloud heeft de afgelopen jaren haar groei te danken aan kostenvoordelen en flexibele schaalbaarheid. Toch blijkt uit een recente Bitkom-studie dat bedrijven de overstap naar de cloud uitstellen vanwege de hoge investeringskosten. Een onderzoek van het Centrum Duurzame Transformatie laat zien dat 74% van de ondervraagden in de komende jaren stijgende cloudkosten verwacht. Ter vergelijking: On-premises oplossingen vereisen weliswaar hoge initiële investeringen, maar kunnen op lange termijn zelfs voordeliger zijn.
Een andere reden waarom veel bedrijven zich tegen een “cloud first”-strategie keren, is het verlies van controle over hun gegevens. Terwijl bedrijven bij het gebruik van cloudoplossingen weinig tot geen invloed op hun data hebben, blijven ze die bij on-premises oplossingen volledig in eigen handen houden. Strikte eisen op het gebied van beveiliging, compliance en privacy maken de overstap naar de cloud complex en brengen nog steeds risico’s met zich mee. Meldingen van datalekken bij verschillende cloudproviders zorgen voor extra onzekerheid bij bedrijven. Afhankelijk van de specifieke situatie van een bedrijf zijn er zowel voor als tegen de cloud sterke argumenten. In veel IT-afdelingen is in plaats van cloud-euforie zelfs een cloud-exit waarneembaar. De vraag wat op de lange termijn zal blijven en of de cloud slechts een tijdelijke hype is, blijft dan ook open.Gebruikte Softwarelicenties: Een Terugkeer naar On-Premises Oplossingen
De lancering van de nieuwe LTSC-versie door Microsoft toont duidelijk aan: koopmodellen zullen ook in de toekomst blijven bestaan. Ondanks de voortdurende cloudboom blijven softwareleveranciers vasthouden aan traditionele licenties. Maar wat beweegt hen daartoe, vooral als ze via abonnementsmodellen wellicht meer omzet zouden kunnen genereren? Dit toont het fundamentele principe van vraag en aanbod: waar er vraag is, zullen leveranciers hierop inspelen met passende aanbiedingen. Een ander gevolg van de LTSC-lancering door Microsoft is de opkomst van de handel in tweedehands softwarelicenties, ondanks het feit dat grote leveranciers zoals Microsoft dit liever niet zien. Bedrijven die niet willen deelnemen aan het spel van de grote softwareleveranciers, kunnen hun toevlucht nemen tot de markt voor gebruikte softwarelicenties.
De zogenaamde “second hand” softwarelicenties bieden dezelfde kwaliteit als nieuwe licenties, maar zijn aanzienlijk goedkoper. Bedrijven kunnen hiermee extra flexibiliteit en aanzienlijke kostenbesparingen van 30 tot 50 procent realiseren – al vermindert dit de winst van de softwareleveranciers. Dit staat haaks op de pogingen van grote technologiebedrijven om de softwaremarkt volledig te beheersen en de inkomstenstromen binnen hun eigen ecosysteem te behouden.
Door de nieuwe LTSC-versie is het duidelijk dat de handel in gereviseerde software in de komende vijf tot tien jaar een blijvend fenomeen zal zijn. Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in 2012 stelde voor het eerst de handel in gebruikte softwarelicenties legaal – althans binnen de EU. Sindsdien heeft zich een markt voor tweedehands softwarelicenties ontwikkeld. Jaren geleden voorspelden veel experts het einde van deze markt vanwege de cloudtrend. Wat echter veranderd is, is dat de handel nu plaatsvindt in een hybride versie, waarbij bedrijven de voordelen van beide systemen optimaal kunnen benutten. Deze combinatie stelt hen in staat zowel de flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloud als de kostenefficiëntie en controle van on-premises oplossingen te combineren.Software met Besparingspotentieel: Cloud Toegang zonder Hoge Kosten
Na jaren van cloudboom zijn de eerste cloud-exits inmiddels zichtbaar. Terwijl de voordelen van de cloud voor softwareleveranciers evident zijn, worden bedrijven steeds meer verontrust door stijgende kosten en beveiligingsrisico’s. Wat daarbij opvalt: de macht van de klant is niet te onderschatten. On-premises licenties zullen ook in de komende jaren een belangrijke rol blijven spelen, zelfs in combinatie met de cloud. Voor bedrijven die niet volledig naar de cloud willen overstappen, biedt de markt voor tweedehands softwarelicenties een aantrekkelijke en kostenefficiënte alternatieve oplossing.
Conclusie
On-premises oplossingen blijven relevant en modern, ook al blijven cloud computing en AI-technologieën in de schijnwerpers staan. De handel in gebruikte softwarelicenties heeft zich weliswaar veranderd, maar zowel de bestaande vraag als het aanbod wijzen erop dat deze markt in de toekomst zal blijven groeien en zich verder zal ontwikkelen. Deze markt zal ons de komende jaren blijven voorzien van een kosteneffectieve en onafhankelijke oplossing – het is simpelweg de volgende fase van evolutie.